xoumpauli
trapezaris

Με τη μεζούρα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ το Σάββατο

entaksi
athanasiadis
mademoiselle

Ο επικείμενος καύσωνας παράκαμψε προς το παρόν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες ότι ανοίγουν «από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας».

Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν ήταν μέχρι πρότινος ορατή στη «γέφυρα ασφάλειας» που έχει στήσει η κυβέρνηση για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, ήρθε να προστεθεί στο «καυτό» δεκαήμερο για την Πολιτική Προστασία, αλλά και την ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σημεία εκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, θέτοντας σε «κόκκινο» συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό.

BoomerangVironas
TOPGAS
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδηγό  για τους κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων πλαζ. Στον οδηγό περιλαμβάνεται, μάλιστα, και σχεδιάγραμμα για το πώς πρέπει να στήνονται οι ομπρέλες.

 

foto-obreles

Αιτήματα από όλη τη χώρα

Επειδή, ωστόσο, «κόκκινο» θα δείξει και το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο, θετικά αποφάνθηκαν τελικά οι λοιμωξιολόγοι απέναντι στις εκκλήσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επαναλειτουργήσουν τις οργανωμένες παραλίες, με το επιχείρημα της ανεξέλεγκτης προσέλευσης των πολιτών σε υπαίθριους χώρους και παραλίες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η υποχώρηση προς την κοινωνική απαίτηση, για την οποία μεσολάβησαν σειρά δημάρχων κυρίως προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, συνοδεύεται από μια αυστηρή δέσμη μέτρων για το άνοιγμα των οργανωμένων ακτών, η οποία περιλαμβάνει και επανεκκίνηση επιχειρήσεων (που υπάγονται σε τρεις ΚΑΔ), σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ.

Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση των ΚΑΔ:

29.11.00 – μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες)
29.11.02 – υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών)
29.11.05 – υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)
συνθέτει ένα σκηνικό κανονικότητας μεν στις παραλίες, αφού θα υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και προσωπικό εξυπηρέτησης των λουόμενων, αλλά αυστηρές προδιαγραφές έρχονται την ίδια ώρα να υπενθυμίσουν την παρουσία του κορωνοϊού και την πρωτόγνωρη κατάσταση που η πανδημία έχει επιβάλλει. Με αυτά τα δεδομένα, στο πρώτο μπάνιο για το φετινό καλοκαίρι ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι «οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες»:

· Είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
· Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
· Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
· Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
· Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
· Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
· Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
· Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
· Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
· Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Με την σκιά του κορωνοϊού να απλώνεται νοερά πάνω από την αμμουδιά, στα μέτρα προστασίας για την παραλία προβλέπονται ακόμη η υποχρεωτική απολύμανση στις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεωτική είναι η απολύμανση και στις εγκαταστάσεις υγιεινής, με τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης να αναρτά υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα, εμφανές σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ίδια κατεύθυνση:

· Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
· Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
· Είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

siresiotis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here