trapezaris
xoumpauli

Συνέντευξη του Δημάρχου Βύρωνα, Γρ. Κατωπόδη στην εφημερίδα KEDENEWS

athanasiadis

ΕΡ:  Σάλος ξέσπασε πρόσφατα με το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού που δέχτηκε ένας ανήλικος μαθητής σε από 17 συμμαθητές του. Μάλιστα το σχολείο επισκέφθηκε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ο θεσμός του “Δασκάλου Εμπιστοσύνης”. Πως σχολιάζετε αυτό το περιστατικό βίας και τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες περιπτώσεις;

Έκτακτες απολυμάνσεις σε σχολεία του Βύρωνα – “Μαθητές ή συγγενείς, ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες με κρούσματα κορονοϊού”

BoomerangVironas

ΑΠ: Ως εκπαιδευτικός  αλλά και ως Δήμαρχος του Βύρωνα, καταδικάζω απερίφραστα κάθε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού και ενώνω τη φωνή μου με όσους ζητούν την εντατικοποίηση των προσπαθειών ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας, με στόχο την πρόληψη και την πλήρη εξάλειψη του bullying. Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να διορίσει Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς στα σχολεία, οι οποίοι θα παρακολουθούν συστηματικά την εκπαιδευτική διαδικασία και θα παρεμβαίνουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να μην φτάνουμε στην εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με όλα τα μέσα σε μια τέτοια προσπάθεια. Ανεξάρτητα από αυτό όμως ο Δήμος Βύρωνα δεν στέκεται σε καταδίκες και ευχολόγια. Από την αρχή της θητείας μας αποτέλεσε προτεραιότητα το θέμα του bullying. Από το 2014 ενισχύσαμε τις δυνατότητες του Δήμου στον τομέα της ψυχολογικής και της συμβουλευτικής στήριξης. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με ψυχολόγους, στη διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων για το σχολικό εκφοβισμό και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, οργανώνουμε κάθε χρόνο το πρόγραμμα Σχολών Γονέων, ενώ γίνονται και  ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, σε εφήβους και στις οικογένειές τους. Οι δράσεις μας είναι πολύπλευρες και μάλιστα σε Δημοτικά, σε Γυμνάσια και σε Λύκεια, σε σχολεία δηλαδή που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου, αλλά σε αυτήν του Υπουργείου Παιδείας. Η βία δεν έχει καμία απολύτως θέση στα σχολεία, ούτε και στην κοινωνία μας και πρέπει να την εξαλείψουμε.

ΕΡ:  Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και , παρουσίασαν ένα σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού. Πείτε μας λίγα λόγια γι΄αυτό.

ΑΠ: Το σκεπτικό του σχεδίου μας βρίσκει θετικούς. Συμφωνούμε δηλαδή να δημιουργηθούν πύλες εισόδου στον Υμηττό σε κάθε δήμο και «οικογενειακά πάρκα» αναψυχής των πολιτών. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν την έγκριση των αρμόδιων αρχών (ειδικά της Δασικής Υπηρεσίας) και θα σεβαστούν το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία του Υμηττού. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς εισηγούμαστε να υπάρξει έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του χώρου δασικής αναψυχής όταν ολοκληρωθεί, ώστε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τον Υμηττό. Ο Βύρωνας διαθέτει διαμορφωμένο τέτοιο χώρο στο δάσος εδώ και δεκαετίες, που δυστυχώς και λόγω της κρίσης έμεινε ασυντήρητος και με την παρέμβαση αυτή δίνεται η ευκαιρία να συντηρηθεί και να βελτιωθεί. Συγκεκριμένα ζητάμε: να συμπεριληφθεί ο χώρος του Κουταλά στον σχετικό προγραμματισμό του ΣΠΑΥ, να αναδειχθεί το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κουταλάδες στο μοναστήρι της Καισαριανής και να διαμορφωθεί το μονοπάτι περιπάτου παραπλεύρως της Κατεχάκη, που να συνδέει την αερογέφυρα του Καρέα με την Λ. Καρέα στον Βύρωνα. Η προστασία του Υμηττού για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά και η ανάγκη όλων μας για μία βιωματική σχέση με το βουνό είναι επίσης αναντίρρητη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συνυπάρξουν αρμονικά οι ανθρώπινες χρήσεις με τις οικολογικές λειτουργίες του δάσους και την πολιτιστική κληρονομιά του Υμηττού.

ΕΡ: Είναι συχνές οι διαμαρτυρίες των κατοίκων όσον αφορά τον οδοφωτισμό της πόλης. Τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό; Είναι μέσα στις προτεραιότητες σας;

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι ο οδοφωτισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οφείλεται τόσο στην έντονη έλλειψη προσωπικού στο Δήμο και στην κακή κατάσταση του δικτύου, όσο και σε ζημιές που προκλήθηκαν από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που εγκατέστησαν δίκτυα οπτικών ινών. Αφού εξαντλήσαμε τις δυνατότητες του Δήμου, προχωρήσαμε σε σύμβαση με συνεργείο επισκευής βλαβών και ήδη είναι ορατά τα θετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα του οδοφωτισμού θα αντιμετωπιστεί οριστικά με την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δήμου (συνολικά 3.800) με νέας τεχνολογίας LED. Η μελέτη για το έργο είναι έτοιμη και προχωράμε άμεσα στο διαγωνισμό και στην υλοποίησή του.

ΕΡ: Εδώ και έξι χρόνια οι πολίτες σας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημαντικότερο έργο που κάνατε στη διάρκεια της πρώτης σας θητείας;

ΕΡ: Το πρώτο και σημαντικότερο «στοίχημα» που έπρεπε να κερδίσουμε ως νέα δημοτική αρχή το 2014, ήταν να «νοικοκυρέψουμε» τα οικονομικά του Δήμου. Στον τομέα αυτό καταφέραμε ένα μικρό θαύμα. Πετύχαμε την οικονομική εξυγίανσή του , βελτιώσαμε όλους τους τομείς της διοίκησής του και αυτό αναγνωρίστηκε από τους Δημότες στις πρόσφατες εκλογές. Οι δημότες βέβαια, πρέπει να γνωρίζουν, ότι για τα δάνεια που έχουν συναφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, κάθε χρόνο πληρώνουμε  1.500.000€ σε τοκοχρεωλύσια. Αν τα χρήματα αυτά ήταν διαθέσιμα για έργα θα είχαμε, όπως καταλαβαίνετε, σαφώς μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια για έργα που θα άλλαζαν την όψη του Δήμου και την καθημερινότητα των πολιτών.

ΕΡ: Αυτή ακριβώς είναι και η επόμενη ερώτηση μου. Κατά την πρώτη σας θητεία ποια έργα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών;

ΑΠ: Το πρώτο μας μέλημα το 2014 ήταν η κοινωνική πολιτική του Δήμου με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της. Αξιοποιήσαμε λοιπόν, κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Επίσης οργανώσαμε με την ευγενική συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών το Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου και την Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά Δημοτικού. Όλες αυτές οι δράσεις βοήθησαν πολύ την κοινωνική συνοχή και έγιναν το αποκούμπι για πολλούς συνδημότες μας σε πολύ δύσκολες εποχές. Αναλάβαμε επίσης κοινωνικές πρωτοβουλίες που αφορούν, προγράμματα ΤΕΒΑ, Στέγασης,  Επανένταξης κλπ..

Πέρα από αυτά, με πόρους του Δήμου Βύρωνα και κονδύλια που εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια Αττικής και τη Γ.Γ. Αθλητισμού χρηματοδοτήσαμε έργα όπως:

 • Τοποθέτηση 1.100 νέων κάδων απορριμμάτων
 • Αγορά μηχανικού σαρώθρου και πλυστικού μηχανήματος  για δρόμους και πλατείες
 • Τοποθέτηση  υπόγειου συστήματος 4 κάδων, πιλοτικά
 • Απόσυρση 300 και πλέον εγκαταλελειμμένων οχημάτων
 • Ανακατασκευή 12 Παιδικών χαρών
 • Ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα
 • Ανακατασκευή του γηπέδου «Δημήτρης Νικολαΐδης»
 • Ανακατασκευή του 2ου Αθλητικού Κέντρου Βύρωνα
 • Ανακατασκευή του Παλαιού Δημαρχείου
 • Ασφαλτοστρώσεις – μπετοστρώσεις 200.000 τ.μ. 
 • Ανάπλαση της αγοράς στην οδό Ιθώμης
 • Ανάπλαση γηπέδων 5χ5
 • Αναπλάσεις σχολικών αυλών σε 9 σχολεία.

Υλοποιήσαμε έτσι, 30 έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας με συνολική χρηματοδότηση 14.500.000 €.

ΕΡ: Πρόσφατα ο Δήμος Βύρωνα άρχισε μια καμπάνια ενημέρωση των πολιτών για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την προστασία του Υμηττού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η καμπάνια; 

ΑΠ: Πράγματι, αρχίσαμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τη συμβολή όλων των πολιτών στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Η καμπάνια αυτή είναι η αφετηρία μιας Δημόσιας Διαβούλευσης που θα ακολουθήσει και στην οποία οι παρατάξεις, οι φορείς και φυσικά οι δημότες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει: αφίσες σε καθορισμένα σημεία της πόλης και στις στάσεις της Δημοτικής Συγκοινωνίας, φυλλάδια στα διαμερίσματα με αφισέτες στους πίνακες ανακοινώσεων πολυκατοικιών, ενημερωτικό υλικό  στα σχολεία και τις υπηρεσίες του δήμου, αυτοκόλλητα στους κάδους απορριμμάτων. Περιλαμβάνει επίσης αναρτήσεις και βίντεο σε ιστοσελίδες του δήμου και στα social media. Με αυτό τον τρόπο κοινοποιούμε χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση ογκωδών αντικειμένων, αδρανών υλικών (μπάζων), κλαδεμάτων και την ανακύκλωση στο  Δήμο Βύρωνα. Σε ότι αφορά την ανακύκλωση θα πρέπει να πω, ότι ο Δήμος Βύρωνα πρωτοπορεί από το 2008 εφαρμόζοντας σύστημα Διαλογής στην Πηγή και διαθέτοντας 130 Σημεία Ανακύκλωσης, στα οποία συγκεντρώνονται ξεχωριστά Χαρτί, Πλαστικό και Αλουμίνιο. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προσθέσουμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης περισσότερων υλικών.

Σε ότι αφορά στην προστασία του Υμηττού αξίζει να αναφέρω ότι πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα επικύρωσε σύμβαση για τη μεταφορά και ανακύκλωση περίπου 1.000 τόνων αδρανών υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Υμηττό, δίνοντας λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Όπως βλέπετε, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Καθαριότητας ενισχύθηκε πρόσφατα  με 21 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση 1.100 από τους 1.360 μικρούς και μεγάλους κάδους απορριμμάτων από ίδιους πόρους του Δήμου.

 ΕΡ: Ο Δήμος Βύρωνα, λόγω και του Φεστιβάλ «» έχει μεγάλη παράδοση στις πολιτιστικές δράσεις. Μιλήστε μας λίγο για τα έργα σας στον πολιτισμό.

 ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Βύρωνα έχει μεγάλη παράδοση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ίσως επειδή και το όνομα του προέρχεται από ένα σπουδαίο φιλέλληνα ποιητή και λογοτέχνη, τον Λόρδο Μπάιρον. Εκτός λοιπόν από το Φεστιβάλ των Βράχων, που είπατε, αναπτύξαμε και άλλες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Όπως ο πανελλαδικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφήβων και Νέων που φέτος οργανώσαμε για 5η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο βλέμμα του Μπάιρον». Η δράση αυτή έχει αποδώσει, έως τώρα, πέντε συλλεκτικά βιβλία, με τα κείμενα παιδιών και νέων που έχουν συμμετάσχει και υπάρχουν στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες όλης της χώρας. Το 2019 ο διαγωνισμός έγινε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο νέος λογοτεχνικός διαγωνισμός του 2020 έχει τίτλο “Γη SOS σπεύσατε” και αφορά την κλιματική αλλαγή, και το μέλλον του πλανήτη που απειλείται όσο ποτέ άλλοτε. Ο Δήμος Βύρωνα οργανώνει επίσης:  Κινηματογραφικές βραδιές με προβολές επιλεγμένων θεματικών ταινιών κάθε δεύτερη Παρασκευή στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία».

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που γίνεται μάλιστα αυτές τις μέρες για 2η χρονιά. Σ΄ αυτό συμμετέχουν ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες δήμων ή φορέων, που δίνουν δωρεάν παραστάσεις επίσης, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία».

Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην ψυχαγωγία των παιδιών. Είναι γνωστό το  που γίνεται κάθε Άνοιξη, εδώ και 35 χρόνια με εκδηλώσεις από παιδιά σχολείων του Βύρωνα τα οποία με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά το θέατρο, το χορό, τη μουσική και το τραγούδι. Να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Έχουμε επίσης τη «», που περιλαμβάνει ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών για τους μικρούς μας φίλους. Στο Δήμο Βύρωνα, τέλος, λειτουργούν επίσης Καλλιτεχνικά Εργαστήρια Ζωγραφικής, Θεάτρου και Μουσικής για παιδιά αλλά και για ενήλικες που στο  τέλος κάθε σεζόν παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό. Πρέπει επίσης να τονίσουμε την προσφορά του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, που αποτελεί σημείο συνάντησης και αναφοράς για το χορό, τόσο διεθνώς όσο και για την τοπική κοινωνίας. Ιδρύθηκε το 1980 και στεγάζεται σε ένα ανεκτίμητης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο, που κτίστηκε το 1903 από τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν, αδελφό της διάσημης  Αμερικανίδας χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν. Το Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα «στη σκιά των βράχων», που είναι από τα πιο καταξιωμένα στην Ελλάδα, άρχισε το 1987. Από το 2012, λόγω του Καλλικράτη, ο Δήμος Βύρωνα και ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού προχώρησαν στη δημιουργία Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, το οποίο κάθε χρόνο οργανώνει ένα ενιαίο Φεστιβάλ διάρκειας 5 μηνών.

Όπως βλέπετε λοιπόν, στο Δήμο Βύρωνα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, ενώ παράλληλα ρίχνουμε όλο το βάρος στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής του πολίτη, που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα στη νέα μας θητεία.

Σας ευχαριστώ.