Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα σήμερα για εμβόλιο,τεστ και θεραπεία του κορωνοϊού

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 συνεχίζει να ανεβαίνει, οι ερευνητές της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο εργάζονται αδιάλειπτα για να ανακαλύψουν νέες σωτήριες ιατρικές καινοτομίες.

Η έρευνά τους μπορεί να διαχωριστεί σε 3 κατηγορίες :
1) Διάγνωση
2) Θεραπεία
3) Εμβόλιο

 ΔΙΑΓΝΩΣΗ : Εντοπισμός ασθένειας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα ποσοστά εξέτασης κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν ένα σημείο αμφισβήτησης. Χωρίς εκτεταμένες δοκιμές, ήταν δύσκολο να εντοπίσουμε με ακρίβεια την εξάπλωση του ιού, καθώς και να καθορίσουμε σημαντικές μετρήσεις όπως τα ποσοστά μολυσματικότητας και θνησιμότητας . Τα φθηνά τεστ δοκιμών που προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα θα είναι το κλειδί για την εξάλειψη της επιδημίας.

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Ανακούφιση των συμπτωμάτων έτσι ώστε τα άτομα που πάσχουν από ασθένεια να μην υποφέρουν από τα συμπτώματα και να μειωθεί το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

Ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν προσβληθεί από το COVID-19 αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

Οι περισσότερες μορφές θεραπείας που ακολουθούνται ανήκουν σε μία από τις δύο ακόλουθες κατηγορίες:
α) Θεραπεία των αναπνευστικών συμπτωμάτων – ειδικά της φλεγμονής που εμφανίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις
β) Αντιιϊκή ανάπτυξη – ουσιαστικά σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των ιών στο ανθρώπινο σώμα

Ένα ευρύ φάσμα ερευνητών βρίσκεται στον αγώνα για την ανάπτυξη θεραπειών σχετικών με το COVID-19. Φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης καθώς και πανεπιστήμια και ινστιτούτα, βρίσκονται στη λίστα αυτή.

Η ιαπωνική εταιρία Fujifilm που παράγει ένα παλιό φάρμακο για τη γρίπη (Avigan) φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην ανάκαμψη ασθενών με κορωνοϊό.

 ΕΜΒΟΛΙΟ : Αποτροπή της μετάδοσης του ιού, καθιστώντας τον πληθυσμό με ανοσία έναντι του COVID-19.

Η δημιουργία ενός ασφαλούς εμβολίου για μια νέα ασθένεια δεν είναι εύκολο. Ευτυχώς, σημειώνεται ραγδαία πρόοδος, όπως οι προσπάθειες της Κίνας να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό του Sars-CoV-2 και να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην πρωτοφανή ταχύτητα ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι οι κορωνοϊοί ήταν ήδη στο ραντάρ των ερευνητών της επιστήμης της υγείας. Τόσο το SARS όσο και το MERS προκλήθηκαν από κορωνοϊούς και παρόλο που τα εμβόλια ξεχάστηκαν από τη στιγμή που αυτά τα κρούσματα είχαν χαθεί, οι πληροφορίες αυτών μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη για να εξαλειφθεί και ο COVID-19.

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους οδηγούς σε ένα εμβόλιο COVID-19 είναι το mRNA-1273. Αυτό το εμβόλιο, από την Moderna Therapeutics , δοκιμάζεται χορηγώντας το κατευθείαν σε ανθρώπους πριν καν δοκιμαστεί ακόμη και στα ζώα. Αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη πολιτεία της Ουάσινγκτον, η εταιρεία ελπίζει να έχει έτοιμο του εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο του 2020. Τα πρώτα εμβόλια θα διατίθενται σε ομάδες κινδύνου όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μια επιφανειακής πρωτεΐνη του ιού, για να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση, μαθαίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού πώς να καταπολεμήσει την ασθένεια χωρίς να εισάγει πραγματικά ζώντα παθογόνο οργανισμό.

Νίκος Βουδούρης Παιδίατρος

Λαγκαδίων 3 & Λεωφόρος Αντύπα Μαρίνου, Ηλιούπολη – Πλατεία Κανάρια, τ.κ. 16346
📞210 9718 777
📞210 7641 634
🌐 https://voudouris.tk/
📧 nvoudourisped@yahoo.g
Facebook: https://www.facebook.com/voudourisnikos/