“Μούδιασε” η υφήλιος: Παγκόσμια θλίψη για τις “πληγές” που άφησε πίσω της η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

entaksi

Σαστισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη…

μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων, την εκκλησία σύμβολο της Γαλλίας.

TOPGAS

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών όλη τη νύχτα, σώθηκε το κύριο κτιριακό συγκρότημα και οι πύργοι της Νότρ Νταμ. Κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή της εκκλησίας και ένα από τα κωδωνοστάσια.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής είπε ο ότι η πυρκαγιά έχει πλέον τεθεί «υπό έλεγχο».

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο “βέλος της”, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.

siresiotis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here