xoumpauli
trapezaris

Μέτρα για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα ΜΜΜ λόγω Κορονοϊού

Μέτρα για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα ΜΜΜ λόγω Κορονοϊού
athanasiadis

Ο κορονοϊός έχει φτάσει στη χώρα μας και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών λαμβάνει μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιβατών.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης του ΟΑΣΑ με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, μετά την είδηση πως ο κορονοϊός έφτασε και στην Αττική με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται σε μια 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι.

BoomerangVironas

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε πως σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

Ακόμη αποφασίσθηκε από τον ΟΑΣΑ να γίνεται σε ημερήσια βάση η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Για προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Άμεσα μέτρα και απαραίτητο εξοπλισμό ζητά ο πρόεδρος των εργαζομένων
Νωρίτερα ο πρόεδρος των εργαζομένων (ΣΤΑΣΥΑ) Σπύρος Ρεβύθης μιλώντας στο newsit.gr είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να στείλει απαραίτητο εξοπλισμό και υλικά υγιεινής σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει πως “αν και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Αθήνα είναι γεγονός, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την ασφάλεια του κοινού. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να λάβει πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να προφυλάξει τους επιβάτες των σταθερών συγκοινωνιών, του Μετρό και γενικότερα των αστικών συγκοινωνιών και να φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και υλικά υγιεινής που δεν υπάρχει τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση εμείς την ερχόμενη εβδομάδα θα προβούμε σε συνδικαλιστικές δράσεις που θα τις αποφασίσει το σωματείο μας το πιες θα είναι”.

Μέτρα για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα ΜΜΜ λόγω Κορονοϊού

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση και είχε απειλήσει με κινητοποιήσεις : “Το σωματείο εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας έχουμε διαχρονικά ως πρώτο μας μέλημα την υγιεινή και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των συναδέλφων που κυκλοφορούν κι εργάζονται στις εγκαταστάσεις του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου . Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφορικά με την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, μας γεννάτε αυτομάτως μια εύλογη ανησυχία. Ωστόσο στον φορέα που εργαζόμαστε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα υλικά για την προφύλαξη της υγείας μας, αλλά ούτε μας έχουν έρθει σαφείς οδηγίες και διαδικασίες για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων. Για τους παραπάνω λόγους και με μοναδικό σκοπό μας, να προφυλάξουμε την δημόσια υγεία, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών αλλά και τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑ.ΣΥ, να πράξουν τα δέοντα και να λάβουν ότι απαραίτητα μέτρα χρειαστεί εγκαίρως.

Η καθημερινότητα μας έχει διδάξει διαχρονικά, ότι η αδράνεια των υπεύθυνων δεν είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Υ.Γ. τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που οι ηγεσίες των αρμόδιων φορέων δεν πράξουν τα δέοντα για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε απαραίτητες δράσεις μέσω σωματείου, προκειμένου οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τις φωνές της λογικής και να δουν το πρόβλημα με σοβαρότητα”.

πηγή:newsit