Grafeio teletwn
nikolettasarrh

Δήμος Βύρωνα:Σε εξέλιξη η προετοιμασία για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

trapezaris kourtines

Ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς (2020-2021) ο Δήμος Βύρωνα έχει ήδη δρομολογήσει την προετοιμασία του, με στόχο από τη νέα χρονιά να υπάρχουν επαρκείς θέσεις, ώστε τα παιδιά του Βύρωνα να μπορούν να ενταχθούν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Ύστερα από την έγκαιρη καταγραφή των αναγκών, διαπιστώθηκε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα χρειαστούν επτά (7) επιπλέον από τις υπάρχουσες αίθουσες νηπαγωγείων και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης και διαμόρφωσης τους.

Με βάση το σχεδιασμό αυτό θα διαμορφωθεί μία αίθουσα στο Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) στον Καρέα, δύο αίθουσες στις ήδη εγκατεστημένες προκατασκευασμένες στο 3ο Γυμνάσιο, δύο αίθουσες στον 4ο Παιδικό Σταθμό (στην οδό Ταύρου) και δύο νέες προκατασκευασμένες στο χώρο των 10ου & 11ου νηπιαγωγείων (στην οδό Ταταούλων).

Οι προκατασκευασμένες αίθουσες (Προκάτ) θα παραχωρηθούν από την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Είναι αίθουσες τελευταίου τύπου, πιστοποιημένες με ISO, διαθέτουν κλιματισμό και δεν υστερούν σε τίποτα από τις σχολικές αίθουσες που όλοι γνωρίζουμε.

H Δημοτική Αρχή Βύρωνα έχει αρχίσει έγκαιρα την προετοιμασία, ώστε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από τη νέα σχολική χρονιά. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη κινήσει όλες τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την 1η Σεπτεμβρίου 2020 για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

* Σημείωση: οι φωτογραφίες είναι από προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας παρόμοιες με αυτές που θα εγκατασταθούν στο Δήμο Βύρωνα

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
  Προσχολική εκπαίδευση με νήπια σε ΠΡΟΚΑΤ εν έτη 2020-2021

  Σε τέσσερες ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες θα στεγαστούν παιδιά ηλικίας 4- 5 χρονών ( προνήπια, νήπια) προκειμένου να εφαρμοστεί και στο Δήμο Βύρωνα η δίχρονη προσχολική αγωγή την νέα σχολική χρονιά.
  Για να στεγαστούν όλα τα παιδιά της προσχολικής αγωγής χρειάζονται 28 αίθουσες. Από αυτές υπάρχουν οι 21, ενώ ο Δήμος αναζητά στο παρά πέντε νέες αίθουσες για να καλύπτουν όλες οι ανάγκες.

  Το θέμα ήταν γνωστό από το Μάρτιο του 2018 στο Δήμο Βύρωνα που έχει και την ευθύνη για την εξεύρεση αιθουσών. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βύρωνα ήταν ένας από τους 27 Δήμους σε όλη τη χώρα που δεν έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Παρόλα αυτά φτάσαμε τέσσερεις μήνες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς και οι αίθουσες δεν έχουν δημιουργηθεί.

  Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι Καραγιάννης και Κλωνάρη στη συνεδρίαση του Δ. Συμβούλιου 11 Μάη, η δημοτική αρχή προχωρεί στην δημιουργία μιας αίθουσας στο ΚΕΦΟ στον Καρέα, δυο αίθουσες στην οδό Ταύρου στο ισόγειο διώροφης κατοικίας – σήμερα στεγάζεται δημοτικός σταθμός και επανειλημμένα είχε τεθεί θέμα μεταστέγασης του από το χώρο αυτό λόγο ακαταλληλότητας – δυο αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στο 3ο Γυμνάσιο και δυο αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ στο 5ο -11ο δημοτικό σχολείο στα Νταμάρια. Ενώ ανέφεραν ότι ο Δήμος κατέθεσε αίτηση για τα ΠΡΟΚΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στην ΚτΥπ ΑΕ ( Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

  Ο 4ος Δ. Παιδικός σταθμός κλείνει και στη θέση του θα δημιουργηθούν δυο αίθουσες νηπιαγωγείου

  Από το νόμο 4521/2018 για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προβλέπεται η κατασκευή προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για την αντιμετώπιση των άµεσων και επιτακτικών αναγκών για την εφαρμογή της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στο Δήμο Βύρωνα υπήρχε το χρονικό περιθώριο από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος έτσι ώστε εάν υπήρχε η πολιτική βούληση να εξευρεθούν χώροι και να μην επιλεγεί η λύση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών. Αυτό όμως δεν έγινε. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα- εκπαιδευτικούς, γονείς- αφού τίποτα μονιμότερο του προσωρινού όπως λέει ο λαός μας.
  Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ορίσει επιτροπή καταλληλότητας των αιθουσών αυτών ώστε να στεγαστούν τα παιδάκια και σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες εν έτη 2020-2021.

  Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταλόγισαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για ολιγωρία που έχει επιδείξει στο να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς αίθουσες για την προσχολική αγωγή και γιατί είναι απαράδεκτο να λειτουργήσουν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για παιδιά νηπιαγωγείου.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώροι που επιλέγονται για τις νέες αίθουσες των νηπιαγωγείων, για πολλούς γονείς θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον πρόβλημα, γιατί οι αποστάσεις θα είναι μεγάλες από τον τόπο κατοικίας και ενδεχομένως θα χρειάζεται καθημερινά μεταφορικό μέσω για την μετακίνηση από και προς το νηπιαγωγείο.
  ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 2. Η απόφαση αυτή δείχνει άλλη μια φορά την προχειρότητα που μας διέπει διαχρονικά. Στο 2020 εν μέσω κοροναϊου θέλουν να στριμώξουν κι άλλο παιδιά στο ίδιο προαύλιο το οποίο είναι ήδη πολύ μικρό για τον αριθμό των μαθητών του 3ου γυμνασίου βύρωνα (ούτε γυμναστική δεν μπορούν να κάνουν εδώ και τόσα χρόνια αφού το προαύλιο που έχει απομείνει για τα παιδιά είναι ακατάλληλο, εχει πεζοδρόμια, κλπ). Επίσης, ποιός “εγκέφαλος” σκέφτηκε να προαυλίζονται παιδιά 4-5 χρονών με παιδιά 14-15; Είναι δυνατόν; Μόνο ένα σπρώξιμο να γίνει σε τόσο μικρά παιδιά μπορεί να αποβεί μοιραίο… Ξεχνάτε τί έγινε φέτος, λίγους μήνες πριν στο 1ο γυμνάσιο βύρωνα με το μπουλινγκ ανάμεσα σε παιδιά γυμνασίου που είχε ως αποτέλεσμα τον τόσο άσχημο τραυματισμό ενός εφήβου; Ποιοί καθηγητές ή δάσκαλοι θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη; Ποιοι γονείς θα στείλουν τα μωρά τους στο στόμα του λύκου;
  Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, τα δικά μου παιδιά είναι παιδιά γυμνασίου/λυκείου. Ολοι πρέπει να σκεφτόμαστε όμως συλλογικά και όχι τί βολεύει το δήμο Βύρωνα και ποιά είναι η πιο εύκολη και ανέξοδη λύση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here